Skip to main content

Festa de la diversitat

Descripció

A l'Institut Milà i Fontanals hem portat a terme, aquest curs 2016/2017, la Festa de la Diversitat.

La Festa de la Diversitat és una celebració que realitza tot l'institut per mostrar, conèixer i gaudir les diverses cultures que conformen i enriqueixen la realitat del centre. És una festa que organitza l'alumnat i que és per l'alumnat. Consta d'una primera part amb diversos tallers que dinamitzen els nois i noies de tercer d'ESO i una segona part d'espectacles on qui vulgui pot sortir a cantar, ballar o mostrar el què han estat treballant en el taller.

Aquest any, hem volgut preparar una festa on el masclisme no hi tingués cabuda, on s'impliquéssin altres agents del barri per enxarxar-nos amb la resta d'entitats i associacions que des del territori treballen l'equitat i on la diversitat cultural no es presentés com una anècdota i des de la superficialitat.

A través del projecte d'aprenentatge i servei organitzat per la Plataforma Unitària contra les violències de gènere en col·laboració amb Trama i el CEA, hem realitzat tres formacions on hem reflexionat sobre els valors que ens transmet la cultura, la importància de fomentar manifestacions culturals que apostin per la igualtat i la no discriminació i la possibilitat de ser, tots i totes, agents pel canvi a través de la nostra creativitat i implicació.

Posteriorment, s'han visitat diferents entitats del barri, que ens han explicat quines eren les seves activitats i serveis.

A través del treball en comissions, l'alumnat de tercer d'ESO ha estat ideant i preparant els tallers que el dia de la festa oferirien a la resta de l'alumnat del centre.

Alguns d'aquests tallers han estat:

- Percussions: Cada ritme ens parla d’una cultura i ens transporta a un país diferent. Aprendrem a diferenciar els diferents ritmes del món i assajarem una composició conjunta amb els instruments que fabricarem nosaltres amb les nostres pròpies mans!

- Xapes per la diversitat: Crearem i dissenyarem els nostres propis models de xapes per mostrar missatges que ens representin, reivindicar la igualtat entre tots i totes i celebrar la diversitat!

- Collage contra els estereotips: Utilitzarem la tècnica del collage per crear nous discursos i canviar aquells que no ens agraden. Aprofitarem aquest recurs per reflexionar sobre el masclisme que existeix a les diferents cultures i també per reivindicar la igualtat entre homes i dones! Acceptes el repte?

- Rap: Què és el rap? Com s’escriu? Aprendrem en què consisteix el rap, com es composa i comprovarem que pot ser una bona eina per expressar els nostres sentiments, ideals i conviccions. Escriurem les nostres lletres i posarem en pràctica el rap en estat pur!

- Corporalitats: Pintar-se i decorar-se el cos és quelcom que es fa en totes les cultures. En aquest taller veurem com pintar-se les ungles, fer-se tatuatges temporals amb henna o aprendre a col·locar-se el mocador pot expressar molt de nosaltres i transmetre uns valors d’equitat i celebració de la diversitat...tant si som nois com noies!

- Gimcana esportiva: En aquesta gimcana haurem de passar diferents proves de destresa, punteria i habilitat per aconseguir totes les targetes de diferents personatges històrics i actuals que han lluitat per la igualtat...t’hi atreveixes?

- Passarel·la: És masclista el món de la moda? Quin és el cos ideal? En aquesta activitat desmuntarem els estereotips de bellesa socialment acceptats per veure com la diversitat de cossos i identitats és enriquidora.

- Transformant la música: Són masclistes les lletres de les cançons? En aquesta activitat analitzarem i canviarem la cançó de Cuatro babys de Maluma per veure com podem fomentar l’equitat cantant.

El 26 de maig, un divendres solejat, vam fer la festa. Els tallers van anar molt bé i van agradar bastant, uns més que altres. A l'hora de l'espectacle, la música no va parar de sonar i les conductores de l'espectacle van fer una molt bona feina dirigint a aquelles persones que volien pujar a l'escenari.

Autoria

Institut Milà i Fontanals

Col·laboradores
Teixim Xarxes

Temàtica
Art i cultura
Cos
Cosificació
Diversitat cultural
Educació
Estereotips
Identitats
Interseccionalitat
Mitjans de comunicació
Representacions
Rols de gènere
Àmbit
Accions artístiques
Públics
Adolescents
Ciutadania
Joves
Tipologia
Aprenentatge i servei
Comparteix-ho